Mikor minek van itt az ideje?

Mikor minek van itt az ideje?

 

Gyakran nem ismert a pontos születési idő, vagy a pontosításnak akadálya van (például nem tudjuk megkérdezni az érintettet, mi a konkrét témája a jelenben és volt a  múltban) akkor is megérthetjük, miért olyan, amilyen.

Ez természetesen nem egy konkrét helyzetfelismerő és tanácsadásra alkalmas lehetőség, de mégis nagyon sokat elárul bárkiről.

Az ember fejlődésének belső ritmusáról van szó.

Amikor jóval fiatalabb voltam, tudtam a tananyagból, mikor mi aktuális az életben, de valójában most érett be nálam is, amikor az első ház vége felé közeledem. Látom a magam és kortársaim élettémáit és értem.

Ebben az megértésben szeretnék segítséget adni, ha elolvasod ezt az írást.

 

Életóra a házcsúcsoknál, de különösen az első, a negyedik, a hetedik  és a tizedik házban, tele van energiával. Ezek a sikerhozó, nagy erővel rendelkező életszakaszok. Ilyenkor lehet és érdemes fontos döntéseket hozni, lépéseket tenni. Majd az energia fokozatosan, de lassan fogyni kezd, átlagossá válik, ami még mindig tartalmaz képességet, de egyre kevesebbet.

Az IP-nél az energia és ez a TP ig csak egyre kevesebb lesz. A TP minden hatéves ciklusban krízis idő, mert ez hozza majd lendületbe az embert, hogy igyekezzen a következő házba, életterületre lépni. IP és TP között inkább a megőrzésre, a biztonságra érdemes törekedni, mert új akció kezdéséhez úgysincs elegendő erő.

Válság nélkül soha nem történne változás! Ezt meg kell értenünk, még ha nehéz időszak is.

A TP pontot elhagyva ismét nő az energia, a teljesítő képesség is, és amikor a ház legvégén, a „küszöb előtt” van, akkor már túlzásokba esően erőltető, türelmetlen. Ezért ez rendszerint stresszel teli időszak.

Majd végre át lehet lépni a következő házba.

 

Amikor az életóra az 1. házban jár (először)

1.ház év
HCS 0 0
IP 2 3
TP 3 9
legvége 5 6

 

A születés, a házcsúcsnál, az élet legnagobb teljesítménye és a legtöbb energiát igénylő „akciója”.

Az IP-nél a kisgyerek 2 éves. Már tudja, hogy anya és ő maga két személy. Az anyától való függés igen erős, mert a gyermek nélküle elveszettnek érzi magát.

Majd egyre fogy a saját energia, egyre inkább szenved attól, hogy nevelik, és eljön a TP-nél a dackorszak, ami egyre erőteljesebb lesz kb. 5 éves korig.

Az 1. ház legvégén a gyermek már mindent szeretne tudni. Minden második kérdése a „miért”? Az érdeklődés növekedése iskolaéretté testi őt.

 

Amikor az életóra az 2. házban jár (először)

2.ház év
HCS 6 0
IP 8 3
TP 9 9
legvége 11 6

 

Az elemi iskola kezdetekor, 6 évesen, esetleg 6 éves kor plusz 8. hónap, a 2. ház csúcsától kezdődően, megismeri azt, mi az érték, mit értékelnek benne és mit nem. Osztályzatokat kap és kapnak mások a környezetében. Valakit dicsérnek, mást megszidnak, mert nem tanul.

A 2. IP után a szerzés és birtoklás nehézségei jönnek elő.  Lehet, hogy valaki eltulajdonítja a másik gyerek iskolai eszközeit, megeszi az uzsonnáját, vagy „elbódítja” a barátját, barátnőjét. Ezek az első veszteségélmények sokáig, esetleg az élet végéig megmaradnak a tudattalanban, ha nem dolgozzák fel később.

A 2. ház TP-nél van egy erős veszteség-krízis. Ez lehet az említett iskolai negatív élmény, de esetlenként a szülők válása, vagy egy szeretett családtag halála is.

Innen lassan növekszik az energia, és egyre jobban meg tudja a gyermek őrizni a sajátját és megérti, mi az övé és mi a másé.

A 2. ház legvége megont stressz zóna, amikor a gyermek a pubertás korába kerül.

 

Amikor az életóra az 3. házban jár (először)

3.ház év
HCS 12 0
IP 14 3
TP 15 9
legvége 17 6

 

A 3. ház csúcsánál, sok energiával érintett a nem szabadon választott kapcsolataiban, mint a testvérek és az iskolatársak első sorban. Itt még sikeresen alakíthatja kapcsolatait. Már nem csak egy jóbarátja van, hanem „bandája” is, ahol 12 éves korban a hangadó akar lenni és rendre ez sikerülhet is.

A 3. ház IP-nél kezdődnek az első összeütközések a felnőttekkel. A tini azt hiszi, ő már mindent tud, sőt jobban tud. Itt kell dönteni a továbbtanulásról is, tehát fontolóra kell vennie még éretlen fejjel, hogy mi is akar majd lenni felnőtt korában.

Amikor életkorban a 3. ház TP-hez ér, akkor kapcsolati krízis jön létre. Nagyon nehezen találja helyét úgy a családi környezetben, mint kortársai között.

Az energia lassan növekszik és hamarosan eléri a nagykorúságot, ami több jogot ad neki.

A 3. ház legvégén már igen türelmetlenül követeli, hogy őt mindenki tekintse felnőttnek.

 

Amikor az életóra az 4. házban jár (először)

4.ház év
HCS 18 0
IP 20 3
TP 22 9
legvége 23 6

 

A 4. házcsúcsnál az otthon és a család viszonylatában sikeresen képes akcióba lépni. Kivívja magának, hogy egyenlő jogú családtag legyen a szüleivel, de erre csak akkor lesz lehetősége, ha önállóan el is képes  látni magát anyagilag. Ennek hiányában az összes erős energiáit házon kívül kénytelen megélni. Jó esetben egyetemi tanulmányok kezdetével. Ilyenkor a szülők is belátóbbak vele szemben.

A 4. ház IP-nél a „gyerek” már egyre kevésbé tűri a családi ellenőrzést.

A TP-hez eljutva egy válság után úgy dönthet, hogy önállósul és elköltözik otthonról. Saját otthont, esetleg saját családot is alapit.

Ha ezt nem tette meg, akkor a 23. életévét betöltve egyre elviselhetetlenebb lesz számára az otthoni légkör és egyre agresszívebb követelésekkel áll elő a szülők felé.

 

Amikor az életóra az 5. házban jár (először)

5.ház év
HCS 24 0
IP 26 3
TP 27 3
legvége 29 6

 

Az 5. ház IP-nél nagyon sok energia van az önkipróbálásra. Az iskolákat elvégezte, munkahelyet keres és talál, és ott bizonyíthatja szakmai ismereteit.

Az IP-nél rá kell ébrednie, hogy az iskolában szerzett tudás ellenére nincs előlépés, nincs magas beosztás, nincs szakmai elismerés.

A frusztráció egyre nő és a TP-nél kilép a munkahelyéről és új állást keres.

Rövidesen, a ház legvégén rá kell ébrednie, hogy rosszul választott és újból állásváltozáson, esetleg hivatásváltáson dolgozik türelmetlenül.

 

Amikor az életóra az 6. házban jár (először)

 

6.ház év év
HCS 30 0
IP 32 3
TP 33 9
legvége 35 6

 

A munka és egzisztencia terén a házcsúcsnál van a legtöbb energia és esély arra, hogy olyan hivatás gyakorlásba kezdjen, ami képesítésének és eddigi gyakorlatának megfelel. Ha ilyenkor választ, általában jól sikerül az. A fizetés is jobb lesz, miközben a munkája esetleg még örömöt is okoz neki.

Az IP-ig erre mind lehetőség van.

A 6. IP-től azonban energia kevesebb és felmerülnek korábban számitásba nem vett témák. Ilyen lehet a választási kényszer munka vagy partner, partnerség között. Nőknél lehet a karrier megszakadása gyermekvállalásért. Súlyos döntéseket kell hozni a TP körül.

A 6. ház legvégén fontosabb lesz a párkapcsolat mindennel. ha van, a meglévő megtartása, ha nincs, akkor meg annak megszerzése.

 

Amikor az életóra az 7. házban jár

 

7.ház év
HCS 36 0
IP 38 3
TP 39 9
legvége 41 6

 

A 7. ház az én tükre.

A magánéletben s az üzleti, munkakapcsolatokban is a partnerség lesz a fő téma ebben a 6 évben.

Házcsúcsnál sikeresebb a partnerség újjáélesztése vagy megszerzése. A siker tartóssága azonban nagyban függ attól, hogy a személy a saját egóját, az énjét, képes-e összeegyeztetni a másikkal, a másik egójával.

A 7. IP-nél kezdődnek a kapcsolat értékelései és egyre nő az elégedetlenség, hiszen ideális nincs.

A 7. TP-nél a krízis a csalódottság és boldogtalanság válsága rossz esetben. Itt az első kapuzárási pánik, amikor a fiatal azt hiszi, ő már „öreg” és ha nem most, akkor soha sem lehet már boldog valakivel. Ezt a játszmát mindenki eljátssza, csak van, aki belül és van aki a kevés energia ellenére lépni próbál. Itt indulhat el a válás gondolata.

Aki ebben a korban azt hiszi, hogy őt a párja becsapta, mert nem is olyan, amilyennek egykor elhitette magáról, őt vádolja, holott magába kellene néznie, hogy ez nem volt más, csak önbecsapás. Ha ez megtörténik a TP után, akkor megmentette a párkapcsolatát.

Ellenkező esetben a ház legvégén beadja a válópert.

 

 

Amikor az életóra az 8. házban jár

8.ház év
HCS 42 0
IP 44 3
TP 45 9
legvége 47 6

 

A 8. házcsúcsnál és a ház elején sok energia és sikeres időszak kezdődik. Kérdés, hogy miben. Igen sok válás ekkor zajlik, holott nem ez lenne az igazi feladat, hanem az önismeret elmélyítése.

Ha az ember a környezetét akarja megváltoztatni a jobb sorsa érdekében, akkor téves lépéseket tesz.

A helyes irány az önvizsgálat. Miért nem vagyok boldog? Mi hiányzik az életemből? mennyire és mitől, kitől vagyok függő?

Ha az önvizsgálat sikeres, akkor feloldódnak a gyerekkorból hozott, jó életet akadályozó sebek.  Akkor végre tisztába kerülhet az ember azzal, mit ér ő maga és mi a fontos neki. Ez alapos értékrend váltást jelent és biztosan jobbá teszi az életet.

Addig azonban az IP és TP között bizony fájdalmas a lelki „gardróbból” kiszelektálni ami árt, amire nincs szükség.

A TP-nél, a krízis legmélyén születik aztán meg a döntés. Az életet át kell rendezni!

Sok ember gyerekei már felnőttek, önállók, és rá, mint szülőre nincs szükség, mint régen. Ezt el kell fogadni. Azt is, hogy talán kiégett az eddigi hivatásában, tehát új életcélt kell keresni.

Bármilyen fájdalmas a válság idő, nagyon is kényszerít a változásokra, változtatásokra. Erre kell felkészülni a TP és a ház vége között.

A ház legvégén aztán az ember már döntésekkel készen van és türelmetlenül várja a lépés, az új életforma kezdésének lehetőségét. Azonban egy kicsit még várni érdemes, nehogy elhamarkodott döntés szülessen.

Érdemes átgondolni, hogy olyan új élethivatást válasszunk, mai majd idő korukban is örömöt és sikert hoz, mert ez az utolsó lehetőség ilyen váltásra az életben.

 

 

 

Amikor az életóra az 9. házban jár

9.ház
HCS 48 0
IP 50 3
TP 51 9
legvége 53 6

 

A 9. házcsúcsnál sikeres az új életkezdés bármely értelemben. Új hivatás, esetleg más országba költözés, de a tapasztalattá vált tudás továbbadása is lehet sikerhozó.

Az IP és TP között aztán tapasztalható, hogy nem lett az ember sem Nobel-díjas, sem szupersztár. Ez lehangoló, de nem szabad, hogy kedvet szegő legyen, hiszen a valódi csúcsteljesítmény, illetve a karrierben a csúcsra jutás 54 éves kor körül aktuális. Előbb nem. Ilyenkor még van lehetőség továbbképzésre, vagy esetleg egy kisebb irányváltásra, ami a TP-nél, a  válság idején meg szokott történni. Ez a célegyenes.

A ház végén már nagy a türelmetlenség, de mint minden házvégi részen, ajánlatos a türelem és az önfegyelem, mert ez még kedvezőbbé teszi a következő ház elején az egyéni helyzetet.

 

Amikor az életóra az 10. házban jár

10.ház év
HCS 54 0
IP 56 3
TP 57 9
legvége 59 6

 

A házcsúcs és az IP között, a csúcstól távolodva egyre kisebb mértékben, de itt a siker lehetősége. Amit az ember képes lehet ilyen szempontból elérni, azt a maximumot teljesiti ebben az életkorban.

 

Az IP-tő a TP-ig azonban kevesebb az energia, egyre kevesebb, és fel kell ismerni, hogy nem ülhet az ember hosszan a trónon. A későbbiekben a siker és az elismerés nem a teljesítményétől függ, hanem attól, milyen embernek tartják, mennyire használható mások és a köz javára (még magánemberként is) az, amit produkált a csúcson.  Tudni kell, mikor jött el a ideje, hogy átadjuk a kormányt.

AZ IP után a helyes út a szakmai utódok kinevelése, mások sikerre segítése, ami tud annyira vonzó és szép lenni, mint az egyéni, kirakatban lévő teljesítmény. Ez egyre kevesebb energiát követelő foglalatosság és nem teszi tönkre az embert. Érdemes tudni, hogy aki itt magas karrierposztról nem volt képes kiszállni, az rendre megbetegedett. Alig van kivétel kutatásaim szerint.

 

 

 

Amikor az életóra az 11. házban jár

 

11.ház év
HCS 60 0
IP 62 3
TP 63 9
legvége 65 6

 

A 11. ház lenne a függetlenség és felszabadulás helye a kötelezettségek alól, hogy végre úgy élhessünk, ahogy nekünk jó. A mai társadalmakban és törvények szerint azonban nem mehetünk 60 évesen nyugdíjba. Ez az emberek elleni egyik leginkább ártó tényező.

A 11. ház csúcsánál a munka és a karrier lejártával a barátságokra, a szabadidőre kellene koncentrálnunk, mert ebben lennénk sikeresek.

Helyette azonban az IP-től  TP-ig dolgozni kell, ami a válság pontja. Odáig a munka és a kötelességek egyre nehezebb terhet rónak az emberre.

 

A TP után lassan nő az energia és egyre szabadabbak leszünk, sőt, a ház legvégére már akár magányosnak is érezhetjük magunkat. Ilyenkor már kezdünk esteleg idő előtt elveszteni barátokat, ismerősöket, embereket , akik sokat számítottak addig.

A ház legvégén aztán már nagyon szeretnénk inkább önmagunkkal, saját lékünkkel foglalkozni.

 

Amikor az életóra az 12. házban jár

12.ház év
HCS 66 0
IP 68 3
TP 69 9
legvége 71 6

 

A 12. ház elején energikusan teszünk a saját nyugalmunk, békénk érdekében. legalább is ezt szeretnénk, de a mai társadalmi adottságok miatt ez igen nehezen megvalósítható. A gyerekeink egyre többet vesznek igénybe unokák miatt. Egyre több a beteg és az elhalálozott a környezetünkben, és ahogy megyünk a IP-től TP irányába, ez egyre jobban megterhelheti a testi és lelki egészséget.

A 12. ház TP pontja, a nagy belső válságé. Olyan, mint a magzati kor egykoron. megszülessek vagy ne? Mi értelme van az életemnek? Ezek a kérdések tudatosan vagy tudattalanul gyötrik az embert.

Ha a TP-nél valami súlyosabb betegség jön, akkor annak válsága feltehetően éppen azt a döntést hozza az emberben, hogy igenis, meg akarok születni, azaz tovább akarok élni.

A TP-től leindulva aztán kezdődik egy teljesen új élet programja az emberben. Elhatározza, hogy mi mindent fog másként csinálni, mennyit változik maga és mennyit változtat a sorsán. Ez elengedhetetlen folyamat a túléléshez.

A ház legvégén aztán már türelmetlenül toporog, hogy végre újjászülethessen.

 

Ha jobban szeretnénk magunkat érteni, javasolt az első ház gyermekkori megéléseit végig venni és az esetleges traumákat oldani. Megérteni, és az okozóinak megbocsátani.

 

Amikor az életóra az 1. házban jár  (másodszor)

1.ház év
HCS 72 0
IP 74 3
TP 75 9
legvége 77 6

 

A ház csúcsánál és elején megint egy hatalmas erő és teljesítmény realizálódik. Éppen úgy, mint a valódi születéskor. Megszenvedett érte, de itt van újra! És elkezdi az új életet, most már tudomásul véve, hogy bizony tényleg a szépkorúak közé tartozik.

AZ IP-nél aztán, hogy csökken az energia, egyre szkeptikusabbá válik és azt kérdezi önmagától: ki vagyok én? Magamnak, a többieknek.  Jön egy szenvedést okozó felismerés, hogy fontos csak magamnak vagyok. Ha valakinek fontos lennék még, az valamely okból van. És ezt is el kell tudni fogadni.

A TP-nél a válság az, hogy mi érek én? Mi az enyém, anyagi és immateriális értelemben.

Megszenvedve ezt jön a lassú regenerálódás, mert már az értékrendet kezdjük átalakítani. Ebben a korban az egészség a legnagyobb érték, majd a családtagjaink, azok, akikhez szeretettel kötődünk.

majd a ház végén türelmetlenül toporgunk, hogy a teljes értékrend váltást végre megléphessük.

A helyes és valós önkép megrajzolásához érdemes végig venni a gyermekkori 1. házas megéléseket.

 

Amikor az életóra a 2. házban jár  (másodszor)

 

2.ház év
HCS 78 0
IP 80 3
TP 81 9
legvége 83 6

 

 

A 2. ház csúcsánál és elején sikeresek lehetünk a értékekkel kapcsolatban. ha anyagiakról van szó, akkor úgy, hogy sokkal kevesebbre van szükségünk, mint régen, és tudunk adni másoknak, miközben nem szenvedünk hiányt semmiben.

Ilyenkor születnek végrendeletek például. De végre tudomásul kell vennünk azt is, hogy mindennek ára van, még akkor is, ha az nem effektív pénzről szól. Itt fontos az elfogadás és a hála kérdésének tisztázása magunkban.

De teljes értékrend váltásról szól az életszakasz. A ház elején erőteljesen, közepe fel egyre nehezebben.

A TP-nél csaknem mindig van egy veszteség élmény, függetlenül attól, hogy súlyos-e vagy sem, és hogy anyagi jellegű-e vagy nem. Ezt meg kell élni, mert csakis igy tudunk a következő házban a nem szabadon választott kapcsolatainkkal bánni.

 

Az értékrend átalakításban nagy segítség, ha a gyermekkori 2. házas megéléseket megértjük és helyre tudjuk tenni.

 

Amikor az életóra a 3. házban jár  (másodszor)

 

3.ház év
HCS 84 0
IP 86 3
TP 87 9
legvége 89 6

 

A 3. ház elején még legtöbben jó szellemi állapotban vannak, ami egyre csökkenhet, ha nem figyelünk az agy karbantartására.

A félreértésekből, a rossz értelmezésekből adódhatnak konfliktusok, amire nincs szüksége az embernek ebben a korban.

 

Ahogy múlnak az évek ebben a házban, az IP-től a TP-ig nagyon nehéz lehet a kommunikáció és a kapcsolattartás, ha nem figyelünk, olvasunk, beszélgetünk másokkal, hogy minél több információt szerezzünk róluk és a világról, ami folyamatosan változik.

Fel kell végre fogni, hogy igaza soha senkinek sincs maradéktalanul, de mindenkinek igaza van, a maga oldalasról nézve. cseréljünk eszmét minél többekkel, lehetőleg konfliktus okozás nélkül. És tanuljunk! Mert a jó pap is holtig tanul.

 

Nézzük át a 3. ház gyermekkori tapasztalatit és ez segíteni fog a megértésben és fejlődésben.

 

 

Amikor az életóra a 4. házban jár  (másodszor)

4.ház év
HCS 90 0
IP 92 3
TP 93 9
legvége 95 6

 

A 4. ház ismét a családról szól, bár most már az otthoni irányítás a gyermekek kezébe kerülhet, ha nem vagyunk eléggé stabilak fizikai vagy szellemi téren.

De legyünk azok!

 

A 4. ház elején még sok erő van döntésre és akcióra, ha egészségünk engedi. Ha eddig nem került rá sor, ilyenkor lehetséges az életvéget megtervezni és megszervezni, még akkor is, ha ez szerencsés esetben a távolabbi jövőt illeti.

AZ IP és TP között egyre kevésbé megy ez, és az ember egyre jobban másoknak kiszolgáltatott lesz. és szót kell fogadni, mint egykor nekünk szót fogadni kényszerültek felnőtt gyerekeink.

 

A TP válsága arról szól, hogy rádöbben az ember, már mi mindenre nem képes egyedül. A korábban igen aktivaknak ez jobban fájhat. De nincs más lehetőség, el kell ezt fogadni és ha segítséget kapunk, azt hálásan el kell fogadni. Mi az ára? Alkalmazkodás, ahogy régen elvártuk a családtagoktól.

 

A ház legvégén aztán türelmetlenül várjuk, hogy kipróbálhassuk önmagunkat. nehéz, de óvakodni kell a túlzásoktól, mert az bajt okozhat.

 

Amikor az életóra az 5. házban jár  (másodszor)

5.ház év
HCS 96 0
IP 98 3
TP 99 9
legvége 101 6

 

Azok a szerencsék, akik viszonylagos egészségben élik meg ezt az időszakot, nincsenek túl sokan.

A házcsúcsnál és utána egy ideig van elegendő erő, de tisztában kell lennünk azzal, mire vagyunk képesek. Lehet régi képekből családi albumokat készíteni, egy utolsó könyvet kiadni,  vagy egyszerűen csak élvezni, hogy még képes vagyok rá…

AZ IP-TP között az önkipróbálásnak lassan lejár az ideje, és nincs túl messze a lét-nemlét témája.

A TP-nél segítse azon túl a minimális energiával rendelkezőt, hogy jövőre a 100. születésnapot nagyon meg fogják ünnepelni, tehát muszáj élni.

A TP után megint egyre növekszik az energia, és a ház végén már türelmetlenül toporog az ember a következő életterületre való átlépés érdekében.

 

A világon vannak hosszú életűek, akik akár 120 évnél is tovább éltek, élnek.

Mi lehet a titkuk?

Azt gondolom, talán az, hogy minden feladatot sikerült teljesíteni.

 

 

Ez a leírás nem helyettesíti az asztrológiai értelmezést, hiszen annak csak egy része. Embertársaink megértésében talán azonban segítség lehet.

A továbbiakhoz pontos születési idő ismeretére van szükség.

 

2021.10.28                                                                         Bertalan Éva